O nama

Brate

IST Media školica je projekat čiji je cilj jačanje medijske pismenosti učenika od petog do osmog razreda gradskih i seoskih škola u Boru, obuka učenika za pisanje medijskih sadržaja na portalu brate.rs i odgovorno plasiranje informacija putem društvenih mreža. Projekat će, uz podršku Akademije Deutsche Welle, trajati do 2019. godine.

Polaznici sa predavačem Ivanom Milovanović (Foto: Ist Media)

Cilj obuke “mladih novinara” kroz višednevne radionice doprineće da se kritički, znalački i samosvesno služe medijima, bilo kao kreatori sadržaja, bilo kao konzumenti i primaoci sadržaja koji su drugi kreirali. Sticanjem novih znanja i veština iz oblasti informisanja, učesnici projekta će neposredno i posredno pozitivno uticati na razvoj medijske pismenosti u svojoj sredini.

Njihov učinak uz mentore IST Media i Narodne biblioteke Bor, vidljiv je na ovom sajtu.

Tokom prve radionice 2018. godine, dvadeset polaznika IST Media školice učili su o postavljanju originalnih i odgovornih statusa na društvenim mrežama uz prateću fotografiju.

Violeta Stojmenović je radionicu sprovela kroz objašnjenja i dosta igre (Foto: Ist Media)

Druga radionica je bila posvećena značaju medija, otkrivanju medijskih manipulacija i kako ih prepoznati. Radionicu “Ispod mire trista đavola vire” vodila je Violeta Stojmenović, stručnjak u Narodnoj biblioteci Bor.

Novinarka Deutsche Welle Akademije Rayna Breuer i fotografkinja Marija Erdelji, na trodnevnoj radionici početkom novembra 2017. godine održali su radionice koje su imale za cilj izradu fotografija posredstvom mobilnih uređaja i pisanje kratkih pratećih informacija koje se tiču urađenih snimaka. Osnovciu su učili o pravilnom kadriranju i fotografisanju iz više uglova.

Njihov napredak je bio iznenađujuće dobar, pa sa zadvoljstvom očekujemo da svoja stečena znanja uskoro primene i na sajtu brate.rs, koji je u izradi.

Polaznici IST Media školice sa trenutnim osnovnim oruđuem za rad – mobilnim telefonom

Mladi novinari na zadatku
(Foto: Marija Erdelji)