Intervju

Bobana Nikolić – zrači pozitivnom energijom, ali i znanjem

Bobana Nikolić

Bobana Nikolić, još od 6. razreda osnovne škole, svake godine učestvuje na „Timočkom naučnom tornadu“ i ostvaruje izvanredne uspehe radeći eksperimente iz biologije, hemije i fizike. Zahvaljujući svom učešću i uspehu na „Timočkom naučnom tornadu“, obišla je nekoliko gradova u Istočnoj Srbiji. Takođe, pored TNT-a učestvovala je na raznim takmičenjima i naučnim izletima.

Bobana Nikolić je učenica 8. razreda osnovne škole “Stanoje Miljković” u Brestovcu i odlična je učenica. Interesuju je nauka, likovna umetnost, muzika i književnost. Od nauka voli sve što se tiče biologije, tehnologije, fizike, matematike i hemije. Još kao dete počela je aktivno da crta. To je nešto što je stalno interesovalo i čime bi volela da se karijerno bavi u budućnosti. Kao mala je razmišljala da postane modni kreator.

U svet nauke je uvela nastavnica tehnike i tehnologije, Ivana Popović. Na dodatnoj nastavi su obrađivali razne teme koje su Bobanu zainteresovale i podstakle da se bavi naukom. Dodatni podsticaj njenoj ljubavi prema nauci dali su joj i ostali nastavnici. Fascinirao ju je način na koji njeni nastavnici pričaju o tome – sa velikom dozom ljubavi. Njihova predavanja bila su zanimljiva na poseban način i svojim učenicima uspeli su da pokažu kako nauka može biti i laka i zanimljva.

Njen nastavnik biologije Aleksandar Bogosavljević, podsticao je svoje učenike da zavole nauku tako što ih je vodio na istraživačke izlete. Bitan podstrek dala joj je i nastavnica hemije Snežana Kaličanin, koja ju je pozvala da prvi put učestvuje na „tornadu“ i to iz hemije.

Učestvovala je na ekološkim izletima iz biologije koje su organizovali Društvo mladih istraživača i Rakita. Cilj je bio sakupiti razne primerke flore i faune. Bila je i na trodnevno kampovanje u istoj organizaciji i sa istim ciljem. Na ove ekološke izlete i kampovanje išla je zahvaljujući svom nastavniku biologije koji ju je preložio kao odličnog učenika, i nekog ko je izvrstan iz tog predmeta.

Iskustvo sa ovih izleta joj je nezaboravno.

Takmičila se iz mnogih predmeta: srpskog jezika i književnosti, tehnike i tehnologije, informatike, matematike, biologije i hemije. Ove godine je htela da se okuša i na takmičenju iz fizike, ali zbog epidemije Covid-19 nije bila u mogućnosti da to i ostvari. Najponosnija je na plasman na republički nivo takmičenja iz predmeta tehnike i tehnologije. Ističe i rezultate sa takmičenja iz srpskog jezika i književnosti gde je ostvarila 3. mesto na okružnom nivou.

Aktivno se takmiči na literarnim i likovnim školskim konkursima. Do sada je na tim konkursima nekoliko puta i pobedila.

Učešće na „Timočkim naučnim tornadom“ započinje u 6. razredu na nagovor nastavnik biologije.

Prezentovali smo jednoćelijske organizme: amebe, bičare i trepljare. Mikroskopom smo pokazivali te organizme dok je na laptopu išla prezentacija o njima, kaže Bobana.

Učešće iz hemije usledilo je u 7. razredu. Nastavnica je znala da se Bobana interesuje za nauku i videla je u njoj potencijal, te je pozvala da učestvuje na TNT-u. Tada je prezentovala nevidljivo pismo, veštačku krv i nezapaljiv novac. Ovim TNT-em se Bobana dodatno zainteresovala za hemiju i dobila je želju da napreduje na tom polju.

Te godine je učestvovala na TNT-u i iz fizike. Ispaljivala je rakete!

„Nastavnik je kupio gotove makete raketa. Bilo je potrebno da im naoštrimo krilca i dodamo motorčić. Rakete se priključe na struju i pritiskom na dugme – ispaljuju. Ljudima je ovo bilo fascinantno zbog toga što tako nešto nije bilo prezentovano godinama na TNT-u pošto nije bilo moguće nabaviti rakete, objašnjava.

Godinu dana kasnije, nastupila je i iz biologije. Tema rada je bila – „izdvajanje molekula DNK iz voća“.

Prvo smo pripremili rastvor koji se sastojao od soli, deterdženta i vode. Voće se samelje i pomeša sa rastvorom. Potom se procedi i doda alkohol. Molekuli voća izbijaju na površinu i izdvajaju se, dok alkohol pada na dno, otkrila nam je svoj eksperiment.

Svakako da planira ponovo učestvovanje na TNT-u i tokom srednje škole. Mladima apsolutno preporučuje „Timočki naučni tornado“ jer, kako kaže, to je jedno posebno iskustvo. Može puno toga da se nauči, a i divno je družiti se sa drugim učenicima iz drugih škola i posećivati razna mesta.

Uglavnom smo predstavljali eksperimente koji su bili i ranije. Nastavnica radi u dve škole i nije imala vremena da izabere neke inovativnije eksperimente. Podelila nam je teme, vežbali smo, a onda izašli na TNT. Pre svega, bilo je jedno novo iskustvo jer smo tada posetili Knjaževac, Negotin i Zaječar. Do tada sam učestvovala samo na sajmu u Boru. Promenom sredine bilo je nekako drugačije, jer nisam poznavala te gradove i to je za mene predstavljalo jedan novi doživljaj. Čak i reakcije ljudi koji su videli eksperimente su bile odlične, jer su bili fascinirani čudima koje smo prezentovali. Dok objašnjavaš nekome osećaš se dobro, jer poseduješ to znanje i prenosiš ga drugim ljudima, ponosno kaže Bobana.

Roditelji je u većini stvari podržavaju, mada ne i u umetnosti, oblasti koja je za Bobanu najvažnija. Podršku ima i od nastavnika. Bodrili su je i podržavali da nastavi dalje u tome što radi i voli.

Uslove u školi ocenjuje kao „katastrofu“. Veliki broj predmeta nema zaseban kabinet. Kaže da je tužna scena nastavnice hemije koja stalno seli pano Periodnog sistema elemenata iz jednog kabineta u drugi. Iako dolazi iz sela i nema adekvatnih uslova da se bavi naukom, Bobana ostvaruje izvanredne uspehe na polju nauke.

Trudi se da svoje vreme isplanira. Školske obaveze joj ne zauzimaju puno vremena, te ističe da ga ima dovoljno. Većinu stvari pamti na času, te joj nije potrebno da kući dodatno uči. Žao joj je što to svoje slobodno vreme iskorišćava na „glupe stvari“, a ne na neki pametan način zbog kog bi kasnije bila zadovoljna i zahvalna. Puno surfuje po društvenim mrežama, iako nije njihov naročiti ljubitelj.

U slobodno vreme voli da crta, piše, kuva, čita i gleda filmove i serije. Piše pesme a najviše voli da čita romane, naučnu fantastiku i fan fiction. Omiljen autor joj je J. K. Rowling. Pored filmova „Hari Poter“ i „Fantastične zveri“, od ovog autora, voli i „Gospodar prstenova“ i „Hobit“. Od serija su joj omiljeni „Vampirski dnevnici“ i njihovi nastavci.

Skoro je otvorila Instagram stranicu koja je veoma posvećena. Na toj stranici obavljuje tvitove koji šire pozitivnu energiju. Tvitovi su uglavnom mimovi, životni saveti i stihovi iz pesama.

Bobana je izuzetno pozitivna osoba i tu pozitivnost širi na ljude oko sebe. Mi Bobani želimo da ostane do kraja pozitivna i, uprkos manjku podrške, nastavi da radi ono što voli.

Ovaj tekst je deo projekta „Deca u naučnom tornadu“ koji je u 2020. godini sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Realated Posts

Timočki naučni festival donosi nova iskustva i znanja – Aleksandra Lupulović o svom učešću na „Tornadu“

Ilija Đuričić

Intervju sa pedagogom Markom Jovanovićem – O nasilju u školama

Brate

(VIDEO) Neko ko će pomeriti granice nauke – Jana Mašić, budući naučni velikan naše zemlje

Ilija Đuričić

Ostavi komentar