Šta radi nanaVestice

Zašto je važno da dete provodi što više vremena sa bakom i dekom

foto: Shutterstock

Uloga bake i deke u detetovom životu jako je važna

Istraživanja su pokazala da deca koja provode više vremena s bakom i dekom bolje prihvataju pojam starenja i shvataju kako je ono nužna realnost.

Osim toga, u kasnijoj dobi, starosna diskriminacija kod takve dece neće biti toliko izražena.

Kvalitetan odnos sa dekom i bakom je najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju deca razvijaju nakon one prve, prema roditeljima, a prednosti koju će deca dobiti iz takvog odnosa gde je prisutan generacijski jaz su višestruke.

1. Uče unuke važnosti porodičnih veza i porodične privrženosti
Deke i bake čuvaju porodičnu tradiciju pričajući priče o svom detinjstvu, detinjstvu svoje dece, ali i običajima i kulturi iz njihovog vremena. Naime, bake i deke imaju bogato iskustvo, a priče o tome kako se živelo nekad i mudri saveti imaće pozitivan efekat jer deca imaju dobru mogućnost da se razviju u zdrave, odrasle osobe koje cene porodične veze. Dete uz to širi svoje znanje i sliku sveta.

2. Roditelji imaju najviše poverenja u „baka-servis“
Pravo je bogatstvo kada dete možemo da poverimo svojim roditeljima koji će im pružiti mnogo ljubavi i pažnje. Uvek raspoloživa „usluga“ čuvanja i odgajanja deteta koja je odlična pomoć svakom roditelju, a pogotovo oko novorođene bebe, uvek je na obostrano zadovoljstvo.

Dečje ponašanje zbog kojeg treba da potražite pomoć: Opasni signali vide se već od treće godine!

Bake i deke mogu da budu mentori, savetnici, prijatelji za igru ili porodičnu istoričari kada se druže s unucima. Oni imaju pozitivan efekat na svoje unuke, a ta pozitivna emocionalna veza koja postoji znatno umanjuje simptome teskobe i depresije, stoga je potrebno podsticati te odnose kada god se ukaže prilika.

3. Boravak kod bake i deke olakšava strah kod odvajanja
Baka i deka jesu idealan izbor kada je u pitanju detetovo prvo odvajanje od roditelja. Oni poznaju dete i ono poznaje njih, pa je prilagođavanje na odvajanje mnogo lakše.

4. Pozitivnije društveno ponašanje
Što će više deca boraviti kod bake i deke, imaće manje emocionalnih problema koji mogu da rezultiraju lošim ponašanjem.

5. Pomažu u očuvanju mentalnog zdravlja deteta
Ako se deca nalaze u novonastalim situacijama u kojima pate, kao što je razvod roditelja, pa moraju da se naviknu na novonastalo stanje, bake i deke će biti nežni i brižni oslonac kome se uvek mogu obratiti i pružiti bezuslovnu ljubav. Uloga bake i deke je tada izražena. Oni su tada zaštitnici detetovog mentalnog zdravlja, zbog čega dete profitira. Na kraju krajeva, dobrobit deteta i jeste glavni fokus.

Realated Posts

Deca iz borskih sela pokazala svest o značaju očuvanja životne sredine

Brate

Premijera pozorišne predstave za decu „Bubica“ 15. novembra

Brate

[VIDEO] O sortiranju otpada u Tehničkoj školi, ekološkj svesti mladih i još po nečemu, od Anđele, Mateje i Filipa

Brate

Ostavi komentar