Reportaža

Planina Stol – biser moga kraja

planina stol

Piše: Teodor Ivanović, učenik  VI-3 OŠ „Dušan Radović“

Nedaleko od Bora nalazi se prelepa planina Stol. Ta planina ima nedirnutu prirodu koja je stanište mnogobrojnih billjaka i životinja.

Sve više planinara i zaljubljenika u prirodu posećuje ovu planinu baš zbog tog bogatstva i lepote. U podnožju Stola smešteno je malo jezero u kome ima nekoliko vrsta riba kao što su klen i karaš. Puno pecaroša dolazi baš na ovu lokaciju zbog snažne i zdrave ribe koja živi u ovom malom jezeru.

planina stol jezero

Vrh Stola se nalazi na 1156 metra nadmorske visine i na njemu postoji velika tabla po kojoj je Stol prepoznatljiv.

Sa vrha se vide planine Deli Jovan, Veliki Krš, Crni Vrh, Malinik, Rtanj, Stara Planina, Miroč i Karpati, a kad je baš vedro vidi se čak i reka Dunav.

planina stol pogled
Foto: Goran Milenković

U podnožju se takođe nalazi planinarski dom u kome može da se popije čaj ili neko drugo piće. U njemu može i da se prespava.

Odnedavno postoji i asfaltirani put koji vodi od Cepa do planinarskog doma. Dok taj put nije bio pristupačan za automobile glavni posetioci Stola bili su istinski zaljubljenici u prirodu koji su vodili računa o čistoći planine. Sada se može videti puno đubreta koje sve više uništava tu do skora nedirnutu prirodu.

planina stol put
Foto: Z. Trifunović

U poslednje vreme mnogi klubovi praktikuju da na čistom planinskom vazduhu obave kondicione pripreme. Jedan od takvih klubova je KK Rudar 1903 iz Bora.

Verovatno im je taj čist vazduh pomogao da budu lideri na tabeli u svojoj ligi.

Realated Posts

(VIDEO) Vek i po ČITAONICE U ZLOTU

Brate

Na Egzitu, sa matorcima

Brate

Mladi novinari našeg sajta na Brave New Media Forumu

Brate

Ostavi komentar