Intervju

Od igračaka dinosaurusa do izučavanja njihovih fosila – Dejan Bogojević, učesnik „Timočkog naučnog tornada“ čije angažovanje ne zna za granice

dejan bogojevic

Dejan Bogojević, student prve godine Tehničkog fakukulteta u Boru, jedan je od redovnih učesnika „Timočkog naučnog tornada“ (TNT), kao i mnogih drugih manifestacija naučnog, ali i kulturnog karaktera. Svoju ljubav prema tradiciji, glumi i nauci iskazuje još od 2012. godine aktivnim učešćem na manifestacijama u Boru, okolini i Srbiji.

Uvek ima vremena za sve! – motiv je našeg sagovornika, brucoša na smeru rudarskog inžinjerstva Tehničkog fakulteta u Boru, čoveka posvećenog nauci i redovnog učesnika „Naučnog festivala tornado“.

On je posvećen naukama kao što su geografija, geologija, hemija i biologija. Vođen tim interesovanjima, u borskoj Tehničkoj školi upisao je i uspešno završio na smeru „geološki tehničar za mineralne sirovine.

Na TNT-ju učestvuje sa timom od sedmog razreda osnovne škole prikazujući različite radove iz oblasti geologije. Radeći hemijske eksperimente, simulirao je erupciju vulkana, istraživao tekstonske pokrete, dokazivao starost zemlje i njenih slojeva, izučavao geološka doba i fosile. Tokom svog izlaganja na TNT-u, o fosilima, u trećem razredu srednje škole, bavio se i otiscima u fosilima, dotakavši se dinosaurusa i mamuta. Priče o dinosaurusima bile su veoma zanimljive maloj deci što je Dejanu prijalo k srcu, jer je on upravo tako počeo da se bavi naukom.

Njegovo interesovanje za ove oblasti prvo su se probudile kod igračaka dinosaurusa iz detinjstva. Ljubav prema dinosaurusima nije isčeznula, već je prerasla u sveopšte interesovanje za geografiju. Nastava geografije od petog razreda mu je omiljena, i upravo mu je ona dala podstrek da se ozbiljno bavi naukama koje ga danas interesuju.

U 7. razredu osnovne škole, ponesen svojim interesovanjima, prvi put je učestvovao na TNT-u. Bio je oduševljen ovim festivalom i matematičkim i hemijskim eksperimentima koje su izvodili stariji učesnici iz srednjih škola i sa fakulteta.

Oduševljen festivalom, on nastavlja da na njemu redovno učestvuje. Jedino je tokom prve godine srednje škole propustio učešće na TNT-u zbog navikavanja na srednju školu i nov ambijent.

dejan bogojevic
Dejan Bogojević sa našim novinarom

Bogojević nam je pokazivao i objašnjavao njegove radove sa TNT-a.

U teglu smo stavili razno povrće: pasulj, grašak, kukuruz i tome slično. Nasipali smo razne vrste peska i kada naslonite, nakrivite tu teglu, sadržaj unutra se poređa po slojevima. Tada tegla izgleda kao kada gledate zemlju iznutra, po slojevima. Od jezgra preko raznih slojeva do površine zemljine kore, objasnio je Bogojević.

Ovaj rad na temu sedimentacije mu je bio poslednji u četvrtoj godine srednje škole. Radio ga je u paru, kao školski projekat, a zatim ga je prezentovao na TNT-u.

Uvek smo voleli da se igramo tih vannastavnih aktivnosti, objašnjava naš sagovornik.

Pored TNT-a, redovan je učesnik i manifestacije „Noć istraživača“. Pohvalio nam se i svojim učešćem na naučnom festivalu u Negotinu i na Sajmu nauke u Beogradu, koji smatra svojim najvećim dostignućem. Taj Sajam opisuje kao jedan potpuno drugi nivo jer se mogu videti radovi iz svih delova Srbije.

Dejanova simulacija vulkana izazvala veliku pažnju

Dejanovo angažovanje seže dalje od nauke.

Na raznim manifestacijama aktivan je još od 2012. godine. Tada, kao jedanaestogodišnjak, učestvovao je u školskim predstavama koje je organizovala njegova učiteljica. Na njima je pridobio pažnju mnogih ljudi i od tada učestvuje na raznim glumačkim manifestacijama, ali i na tradicionalnim manifestacijama kao što je „Susreti sela“, koja u Boru okuplja učesnike svih sela Borskog okruga.

Njegovo interesovanje glumom starije je od njegovog interesovanja za nauku. Rado se seća svoje uloge profesora matematike u predstavi „Šešir profesora Koste Vujića“ koja je imala veliku posećenost i medijsku propraćenost. Svet dramske pozornice ga je ispunio željom da ljudima prikazuje, dočarava u što boljem svetlu i pokušava da dopre do njihovih srca, što se kasnije prelilo na nauku.

Prijatelji i porodica su ga podržavali na svakom koraku. Kako kaže, „dolazili su na festivale na kojima je učestvovao i uvek mu prožali aktivnu podršku“. Neizostavna je i podrška Tehničke škole Bor, njegove srednje škole – profesora i direktorice. Kada je njegov tim putovao u Beograd i Negotin, škola im je obezbedila prevoz. Kada su se bavili hemijom, na raspolaganju su imali laboratoriju i svu potrebnu aparaturu, kao i literaturu.

Profesori su nam donosili knjige iz biblioteke fakulteta, ali i njihovu ličnu literaturu koju su donosili od kuće, dodaje Bogojević.

Napominje i da je njegova razredna Snežana Đorđević takođe veoma zaslužna za uspeh njegovog tima.

Uvek je bila uz nas! Izvlačila nas je sa drugih časova, držala dodatne časove i odvajala vreme od svojih i odeljenskih časova kako bi nam pomogla… Na projektima, kada smo radili poster vulkana ili nešto slično, uvek smo radili kod nje. Pomagala nam je maksimalno, borila se za nas i uvek nam je izlazila u susret, napominje naš sagovornik i nastavio – veoma sam zahvalan svojim profesorima i školi koja redovno učestvuje na ovakvim festivalima i što sam i ja deo toga. Smatram da niko neće napraviti grešku ako se odluči za Tehničku školu Bor, pogotovo ako je posvećen naukama kao što su hemija, geologija i slično.

dejan bogojevic tornado 3

Bogojević kaže da ga angažovanje na polju nauke nikada nije sprečilo da uživa i u drugim aktivnostima. On dodaje da „slobodnog vremena uvek ima, bitno je samo da se dobro organizujemo.“ Svojim slobodnim vremenom je zadovoljan i sebe uspešno ispunjava.

Dobra vremenska organizacija je najbitnija! Ne treba se posvetiti samo jednom. Ja imam vremena da se posvetim i sebi, i učenju, i prijateljima, i porodici i svemu ostalom, napominje.

U slobodno vreme uživa u biciklizmu i druženju sa prijateljima. Sem biciklizma, nema interseovanja za druge sportove, mada voli da prati fudbal.

Pratim Ligu šampiona, našu ligu i futbalski klub iz mog sela, „Nemetal“, čiju sam svaku utakmicu ispratio, rekao je Bogojević.

Ljubitelj je raznih akcija i nagradnih igara koje mu omogućuju da se aktivno uključi i učestvuje. Učestvovao je na akcijama pošumljavanja koje je organizovala njegova profesorka i napominje da mu nije bilo prijatno dok je gledao kako seku drveće tokom radova u ulici Moše Pijade u Boru.

Trenutno učestvuje u nagradnoj igri „Sakupi račun i pobedi“, i za sada je poslao preko 400 računa. Pomoć mu pružaju meštani njegovog sela koji račune ne bacaju već šalju njemu.

Zahvaljujući svojoj angažovanosti na kulturnim i naučnim manifestacijama, Bogojević je neko ko dosta putuje i u čemu uživa. Putovao je po Srbiji i video dosta toga, a nada se da će putovati i šire.

Iskreno se nadam tome. U budućnosti sve može da bude moguće, ne znamo šta nas čeka. Imam pravo da se nadam i nadam se tome!, kazao je Bogojević i pozvao mlade da učestvuju na „Timočkom naučnom tornadu“.

Ovom mladoj i vrednoj osobi, na kraju smo poželeli sreću u daljem angažovanju uz nadu da će ispuniti svoje snove i ciljve.

Ovaj tekst je deo projekta „Deca u naučnom tornadu“ koji je u 2020. godini sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Realated Posts

Nataša Dragomirović – devojka koja cilja daleko

Ilija Đuričić

Danica Stojanović – osoba koja broji medalje

Ilija Đuričić

(VIDEO) Neko ko će pomeriti granice nauke – Jana Mašić, budući naučni velikan naše zemlje

Ilija Đuričić

Ostavi komentar