Vestice

Multimedijalni priručnik za izradu sajta za mlade

Budući da su mladi medijima nisu ciljna grupa, Asocijacija medija je u saradnji sa Deutsche Welle akademijom došla na ideju da napravi jedinstveni multimedijalni sadržaj za mlade koji žele da kreiraju medij po svojoj zamisli, uz pomoć multimedijalnog priručnika „Kreiraj sajt po svojoj meri“ i koga možete preuzeti na linku OVDE.

Njegovo jezgro su tekstualni i video materijal, koji učesiku omogućava da prođe kroz kompletan proces stranja sajta, od početne ideje do potpunog ovladavanja WordPress-om. 

Prema istraživanjima koja je sproveo KOMS, mladi se informišu na sledeći način:
– 90,4% društvenih mreža, 
– 72,9% preko web portala, 
– 43,8% preko televizije,
–  30,5% preko novina.

Program namenjen njima je često štur i nepotpun, iako bi trebalo da bude kvalitetan i sadržajan i pomogne im u socijalizaciji, daljem razvoju i izražavanju svog slobodnog mišljenja.

Mladi predstavljaju ugroženu grupu koja se uglavnom koristi za privlačenje medijske pažnje, umesto da se mladima da prilika da stvore nešto “svoje” i kroz to iskažu svoje talente, stvore medije preko kojih bi se informisali i koji bi njima odgovarali. Takođe, pokažu svoje uspehe i time dobiju podstreh da rade još više.

Problem se javlja u promeni fokusa i stavljanje istog na lažne vesti, umesto na teme koje bi zainteresovale mlade. Fake news i clickbait su ti koji su samo ojačali nepoverenje mladih u medije, te se oni oslanjaju na društvene mreže.

Zato sada mladi imaju priliku da se istaknu i odvaže uz pomoć multimedijalnog priručnika koji se sastoji od pet celina:
– mediji
– novinarstvo
– foto i video
– digitalni marketing i
– WordPress.

Priručnik je nastao je kao nadogradnja besplatnih radionica za srednjoškolce, koje su organizovane u prethodne dve godine. Uspešne obuke, šest novokreiranih sajtova, pregršt ideja, novi izazovi za budućnost, samo su neki od završnih proizvoda ovog priručnika za mlade.

Realated Posts

Najava: Ljubavna komedija za decu – Princeza fina Žozefina

Brate

Borske učenice najbolje u regionu

Sanja Prvulović

Projekat SIGURNE STAZE koji je krenuo iz Bora na međunarodnoj konferenciji

Brate

Ostavi komentar