Intervju

(VIDEO) Matija Rakić – Od „Tornada“ do Petnice

Matija Rakic

Za Matiju Rakića, učenika borske Gimnazije (prirodno-matematički smer), učenje je više od zadovoljstva.

Osvojao je nekoliko drugih i trećih nagrada na okružnim takmičenjima iz engleskog jezika i matematike, a u nižim razredima takmičio se iz biologije. I sve to nije zbog prestiža, već iz ljubavi prema nauci i želje za otkrivanjem.

Kao učenik osnovne škole više puta učestvovao je na manifestaciji „Timočki Naučni tornado“ iz oblasti matematike, fizike i biologije, a jednom prilikom zajednički je učestvovao sa Narodnom bibliotekom Bor.

Tada smo objašnjavali atome, i vršnjacima koji su posećivali naš štand zadavali zanimljive matematičke zagonetke. Kada sam na ovoj manifestaciji predstavljao svoju školu „Dušan Radović“, objašnjavao sam matematičku igru, dok sam iz fizike vršnjacima na zanimljiv način, kroz eksperimente, prikazivao njutnove zakone.

Ipak, manifestacija „Timočki Naučni tornado“ nije bila presudna da se Matija bavi naukom, već da se predstavi drugarima koje nauka zanima. Često je istraživao, mnogo čitao i sticao iskustva iz brojnih oblasti.

Njegovo interesovanje za nauku i angažovanje u više oblasti nije moglo da ostane nezapaženo. Tokom leta 2019. godine bio je izabran na Konkursu da pohađa devetodnevnu  Letnju Naučnu Školu (LNŠ) u Petnici.

Moja iskustva iz Petnice su zaista sjajna. Naučio sam mnogo toga, upoznao mnoge vršnjake i zaista želim da mi se to iskustvo ponovi.

O njegovim ličnim iskustvima u Petnici naš sajt je pisao ranije, a ceo tekst možete pročitati OVDE.

Motivi da se bavi naukom nikada mu nisu manjkali, jer ga je iz svih blasti oduvek privlačila i bila mu interesantna. I ne samo njemu, već i njegovim prijateljima.

Zapravo, pojedinim mojim drugarima i meni nauka je hobi i zaokupirani smo njom u slobodno vreme. Pored bavljenja sportom, druženja sa vršnjacima i izlazaka, uvek nalazim vremena da pročitam neku zanimljivu naučnu knjigu ili posetim neki od mnogobrojnih domaćih i stranih naučnih sajtova. Za nauku, kao i za sport i zabavu, uvek ima vremena. Kompjuter mi ne služi samo za igrice, već i za ostale stvari, naročito sada, kada zbog epidemije korona virusa, imamo kombinovanu nastavu, kaže Matija.

U vreme svetske pandemije, za Metiju poseban značaj imaju upravo kompjuter i internet, jer je pohađao brojne online radionice.

Da bi došao do svojih ciljeva, Matija je imao i podršku i u školi i kod kuće. Majka Nataša, prosvetni radnik, i otac Aleksandar realizator u TV Bor, uvek su mu pružali bezrezervnu podršku, pa čak i kada je letovanje u pitanju.

Na insistiranje njega i brata Petra (koji pokazuje zanimanje za matematiku) prošle godine su umesto na more, deo raspusta proveli aktivno u želji da nešto vide i saznaju, da upoznaju nove ljude i predele.

Bilo je vreme za avanturu! Letovali smo na Zlatiboru u avantura parku. Posetili smo tom prilikom Mokru Goru i kanjon reke Uvac, a avanturu završili na raftingu u Bosni što je za nas obojicu bilo sjajno iskustvo, kaže Matija zadovoljno.

Njegova majka Nataša, kaže da je Matija prilično samostalan u izboru tema koje ga zanimaju.

Sve što je do nas to je da mu pronađemo konkurse za koje procenimo da bi ga interesovali, a njegovo je da li će se prijaviti. Ali, ono što je važno, to je i da u ovim teškim finansijskim vremenima za njihovo obrazovanje novac mora da se nađe i to nam je prioritet u kućnom budžetu, kaže Nataša.

Matija je prethodnih godina pokazao i veliko interesovanje za novinarstvo. Tri godine, kao učenik osnovne škole, prošao je dvadesetak radionica IST Media školice koju je podržala Deutsche Welle Akademie.

Bio je zapažen i na manifestaciji Brave New Media Forum, gde je sa vršnjacima iz regiona Balkana razmenjivao iskustva i stekao brojna prijateljstva koja će mu koristiti u daljem školovanju i životu.

Matija je nedavno ponovo konkurisao za Petnicu, jer istraživanja mu nikada dosta.

Matija još o sebi:

Ja sam znatiželjno i druželjubivo dete koje voli da putuje. Odličan sam učenik, volim da gledam filmove i emisije, i da čitam knjige. Omiljene su mi: ”Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu”, Ransom Rings ceo serijal, „Stakleni Presto“ Sare Dž Mas i „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihajlovića. Dopala mi se i knjiga „Tajanstveni stranac“ Mark Tvena a posebno što je pisao knjigu inspirisan razgovorima sa Nikolom Teslom.

Omiljeni filmovi su mi je „Now You See Me“, „Nine Lives“, „Kapetan Veličanstveni“ „Enola Holms“ i drugi, a omiljene emisije „Sasvim prirodno“ i „Kamberizam“, koje gledam na youtubeu. Moje omiljene serije su: „Igra prestola“, “Bljesak“, „Mandalorian“ i „Treći kamen od sunca“.

Kada imam slobodno vreme provodim ga čitajući knjige, sviram klavir, gledam filmove i serije, ali i crtam. To vreme koristim i da sa prijateljima igram košarku.

Završio sam osnovnu muzičku školu „Miodrag Vasijević“ 2019.godine u Boru, odsek – klavir. Kada bih dobio tri slobodna dana proveo bi ih u prirodi sa porodicom ili pecajući.

Televiziju nemam već godinama.

Maštam uvek i svuda o svemu. Volim da pričam na engleskom i tako komuniciram sa ljudima iz drugih država. Bio sam na kursu brzog čitanja Škole intelektualnih veština.

Najviše mi se sviđa geologija, ali su me privukle i druge oblasti kao što je hemija. Počeo da se interesujem za geologiju i pre LNŠ-a, ali mi se tamo podigla ljubav prema njoj.Trenutna zamisao mi je da posle gimnazije upišem Geološki fakultet, i kasnije da se bavim tim prelepim poslom, putovanjem i radom na terenu i u prirodi i proučavanjem stena. Takođe u okolini Bora ima puno kompanija koje se bave geološkim istraživanjima, možda su i one posledice mog interesovanju za geologiju.


Ovaj tekst je deo projekta „Deca u naučnom tornadu“ koji je u 2020. godini sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Realated Posts

Tamara Stojanovska – naukom protiv stereotipa i predrasuda

Ilija Đuričić

(VIDEO) Neko ko će pomeriti granice nauke – Jana Mašić, budući naučni velikan naše zemlje

Ilija Đuričić

Od igračaka dinosaurusa do izučavanja njihovih fosila – Dejan Bogojević, učesnik „Timočkog naučnog tornada“ čije angažovanje ne zna za granice

Ilija Đuričić

Ostavi komentar