Vestice

Nova školska godina – kraći časovi, smenski rad, onlajn nastava i maske u školama

skola zagubica

Učenici osnovne škole Moša Pijade u Žagubici foto: brate.rs

Nestabilna epidemiološka situacija u zemlji, prema najavama ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, doneće novine u predstojećoj školskoj godini, a kako je on izjavio za Blic, a prenose Južne Vesti, pripremljeno je nekoliko modela nastave i prosveta je spremna da se prilagodi novonastaloj situaciji. Škole će same moći da se opredele za određeni model nastave – onlajn ili standardni odlazak u školu, a već sada je sigurno da će đaci morati da odgovaraju u školi.

Epidemija virusa korona naterala je Ministarstvo prosvete da od marta do kraja školske godine organizuje onlajn nastavu koja se po prvi put primenjivala u Srbiji. Iako se činilo da će đaci novu školsku godinu dočekati u svojim klupama, nestabilna situacija sa virusom korona ostavlja mogućnost onlajn nastave, a kako kaže ministar obrazovanja Mladen Šarčević, to neće biti jedina novina u predstojećoj školskoj godini.

Nekoliko modela nastave je već pripremljeno, rekao je za Blic Šarčević, a na školama, roditeljima i đacima je da se opredele koji će izabrati.

Praktično će biti izjednačen izbor, da li će raditi od kuće ili u školi, ali svi će morati da dođu u školu da bi bili propitani. Sugerišemo i profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljima dogovore jer u delu porodica je strah – rekao je Šarčević.

Modeli nastave ne podrazumevaju samo podelu na onlajn i učenje u učionicima, već i o tome kakve će smene biti i kada će koji razred dolaziti u školu. Nastava u školama će se izvoditi uz epidemiološke mere, đaci će nositi maske, po samo jedan će biti na 4 kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika.Onlajn nastava će nastaviti da funkcioniše; foto: M. B.

Generalno posmatrano, u osnovnoj školi će se raditi po smenama koje će biti drugačije nego do sada. Prvi i drugi razredi kretaće ujutro u 8, imaće 4 časa i završavaće u 11 sati. Zatim idu kući ili imaju boravak. Posle najmlađih dolaze 3. i 4. razred i ostaju na nastavi od 11 do oko 14 sati. Nakon analize ministarstva, oko 20 % roditelja nema decu gde da ostave. Škole koje su imale boravak imaće ga i ubuduće u istom obimu, ne smanjujemo grupe. U tim terminima predviđenim od prvog do četvrtog razreda imaju praktično celu školu za sebe -objašnjava ministar.

Nakon njih, u školu dolaze učenici 5. i 6. razreda i svoja 4 časa završavaju do 17 sati, a nakon njih dolaze sedmaci i osmaci i ostaju do 20 časova.

Časovi će biti skraćeni na 35 minuta, neće biti upisivanja časa u dnevnike pa se neće gubiti vreme za nastavu, deca će imati i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka.

Oni koji su bolesni ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu. Svi, i oni koji idu u školu, imaće na ponuđenim platformama razne sadržaje, vežbe, a škola i u izboru platfore ima autonomiju – dodao je Šarčević.

O srednjim školama Šarčević je rekao da će dualne i stručne teoretski deo držati u svojim zgradama, a praktični deo nastave po kompanijama, odnosno dok je deo razreda na nastavi, drugi su na vežbama izvan škole.

Oblici nastave zavisiće i od mogućnosti škole, broja đaka i učionica, a škole će u odnosu na kapacitete kojima raspolažu, organizovati nastavu.

Oko 360 škola obara cifru od 1.000 đaka i tu će morati da se radi po smenama. U pojedinim školama i za smenski rad nedostaje učionica i tu će biti upotrebljene sale, kancelarije… Ispitivanjem svih specifičnosti od prostora, broja đaka do potreba roditelja, zaključak je da nijedna škola nije slična. Problem su veće škole po gradovima i zato će biti po 4 časa glavnih predmeta – rekao je ministar.

Podsetimo, tokom vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona obustavljena je nastava u školama, pa su sobe postale učionice, a nastavnici i učitelji su časove držali na TV-u i internetu.

Realated Posts

GIS locirao SIGURNE STAZE ZA UČENIKE. Pogledajte foto analize

Brate

Za đačke parlamente do 700 američkih dolara

Brate

Premijera pozorišne predstave za decu „Bubica“ 15. novembra

Brate

Ostavi komentar