Vestice

Nova školska godina – kraći časovi, smenski rad, onlajn nastava i maske u školama

skola zagubica

Učenici osnovne škole Moša Pijade u Žagubici foto: brate.rs

Nestabilna epidemiološka situacija u zemlji, prema najavama ministra obrazovanja Mladena Šarčevića, doneće novine u predstojećoj školskoj godini, a kako je on izjavio za Blic, a prenose Južne Vesti, pripremljeno je nekoliko modela nastave i prosveta je spremna da se prilagodi novonastaloj situaciji. Škole će same moći da se opredele za određeni model nastave – onlajn ili standardni odlazak u školu, a već sada je sigurno da će đaci morati da odgovaraju u školi.

Epidemija virusa korona naterala je Ministarstvo prosvete da od marta do kraja školske godine organizuje onlajn nastavu koja se po prvi put primenjivala u Srbiji. Iako se činilo da će đaci novu školsku godinu dočekati u svojim klupama, nestabilna situacija sa virusom korona ostavlja mogućnost onlajn nastave, a kako kaže ministar obrazovanja Mladen Šarčević, to neće biti jedina novina u predstojećoj školskoj godini.

Nekoliko modela nastave je već pripremljeno, rekao je za Blic Šarčević, a na školama, roditeljima i đacima je da se opredele koji će izabrati.

Praktično će biti izjednačen izbor, da li će raditi od kuće ili u školi, ali svi će morati da dođu u školu da bi bili propitani. Sugerišemo i profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljima dogovore jer u delu porodica je strah – rekao je Šarčević.

Modeli nastave ne podrazumevaju samo podelu na onlajn i učenje u učionicima, već i o tome kakve će smene biti i kada će koji razred dolaziti u školu. Nastava u školama će se izvoditi uz epidemiološke mere, đaci će nositi maske, po samo jedan će biti na 4 kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika.Onlajn nastava će nastaviti da funkcioniše; foto: M. B.

Generalno posmatrano, u osnovnoj školi će se raditi po smenama koje će biti drugačije nego do sada. Prvi i drugi razredi kretaće ujutro u 8, imaće 4 časa i završavaće u 11 sati. Zatim idu kući ili imaju boravak. Posle najmlađih dolaze 3. i 4. razred i ostaju na nastavi od 11 do oko 14 sati. Nakon analize ministarstva, oko 20 % roditelja nema decu gde da ostave. Škole koje su imale boravak imaće ga i ubuduće u istom obimu, ne smanjujemo grupe. U tim terminima predviđenim od prvog do četvrtog razreda imaju praktično celu školu za sebe -objašnjava ministar.

Nakon njih, u školu dolaze učenici 5. i 6. razreda i svoja 4 časa završavaju do 17 sati, a nakon njih dolaze sedmaci i osmaci i ostaju do 20 časova.

Časovi će biti skraćeni na 35 minuta, neće biti upisivanja časa u dnevnike pa se neće gubiti vreme za nastavu, deca će imati i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka.

Oni koji su bolesni ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu. Svi, i oni koji idu u školu, imaće na ponuđenim platformama razne sadržaje, vežbe, a škola i u izboru platfore ima autonomiju – dodao je Šarčević.

O srednjim školama Šarčević je rekao da će dualne i stručne teoretski deo držati u svojim zgradama, a praktični deo nastave po kompanijama, odnosno dok je deo razreda na nastavi, drugi su na vežbama izvan škole.

Oblici nastave zavisiće i od mogućnosti škole, broja đaka i učionica, a škole će u odnosu na kapacitete kojima raspolažu, organizovati nastavu.

Oko 360 škola obara cifru od 1.000 đaka i tu će morati da se radi po smenama. U pojedinim školama i za smenski rad nedostaje učionica i tu će biti upotrebljene sale, kancelarije… Ispitivanjem svih specifičnosti od prostora, broja đaka do potreba roditelja, zaključak je da nijedna škola nije slična. Problem su veće škole po gradovima i zato će biti po 4 časa glavnih predmeta – rekao je ministar.

Podsetimo, tokom vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona obustavljena je nastava u školama, pa su sobe postale učionice, a nastavnici i učitelji su časove držali na TV-u i internetu.

Realated Posts

MLADI borski karatisti stigli kući sa ŠEST PEHARA i DESET MEDALJA!

Brate

U četvrtak 20. februara tribina „Bezbednost dece i mladih u saobraćaju“

Brate

Nestlé fabrika otvorila svoja vrata javnosti

Brate

Ostavi komentar