Vestice

Borski projekat „SIGURNE STAZE“ na Međunarodnoj konferenciji bezbednosti saobraćaja

sigurne staze Igor Velic 1

BOR, (IST Media) Na 15. međunarodnoj konferenciji „Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“, koja je održana od 24. do 27. juna u Vrnjačkoj banji, Igor Velić, master inženjer saobraćaja iz Bora, kao stručni saradnik GIS udruženja Srbije i predsednik udruženja za bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“, predstavio je jedinstven projekat “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola  u Boru” koji je od Ujedinjenih Nacija uvršten u top pet projekata za 2019. godinu.

Ovo je druga međunarodna konferencija na kojoj je GIS udruženje Srbije predstavilo svoj projekat koji upotrebom novih tehnologija omogućava lakše upravljanje bezbednošću saobraćaja u zoni škole i gravitacionom području škole.

U okviru dve radionice posvećenje primerima dobre prakse u jedinicama lokalne samouprave Velić je istakao značaj upotrebe otvorenih podataka (open data) radi lakšeg donošenja odluka i razvoj mobilnih i web aplikacija koje omogućavaju lakše uprvljanje bezbednošću saobraćaja i koje u znatnoj meri unapređuju bezbednost dece u saobraćaju.

Razvoj mobilnih i veb aplikacija na primeru bor.sigurnestaze.com imaće svoju primenu i u novim projektima koji se planiraju na nivou Republike Srbije za razvoj pametnih gradova (smart city) u vidu novih funkcionalnosti i mogućnosti pregleda, unosa i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim učesnicima u saobraćaju da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja bezbednosti u saobraćaju.

Više o mobilnoj aplikaciji pogledajte na linku OVDE.

Na promociji je pokazano ne samo koliko su ovakvi projekti, i pre svega aplikacija o bezbednosti dece u saobraćaju, neophodni svakom gradu, nego i kolika je važnost otvorenih podataka za kreiranje boljeg, bezbednijeg, humanijeg i uspešnijeg života na svakodnevnom nivou, i u svakoj zajednici.

Nepostojanje odgovarajuće finansijske podrške nas sprečava da poboljšamo svoj rad na izradi novih aplikacija, koji bi doprineo smanjenu broja saobraćajnih nezgoda. S tim u vezi, nadamo se da će grad Bor konačno javno stati iza našeg rada i time podržati priču o upotrebi novih tehnologija, rekao je Velić.

Ovaj projekat GIS Udruženja Srbije podržan je u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Realated Posts

Poziv talentovanim srednjoškolcima: Prijavite se za letnju novinarsku školu

Brate

Za đačke parlamente do 700 američkih dolara

Brate

Multimedijalni priručnik za izradu sajta za mlade

Sanja Prvulović

Ostavi komentar