Vestice

Pomognite sami jačanje bezbednosti borske dece u saobraćaju

sigurne staze

U Boru je pokrenut prvi sajt posvećen bezbednosti dece u saobraćaju u Srbiji i nalazi se na web adresi sigurnestaze.com.

Prema rečima angažovanih na ovom projektu, izrada sajta predstavlja nastavak projekta GIS udruženja Srbije „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“, koji je podržan kroz Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Projekat sigurnih staza predstavlja pionirski projekat u Srbiji u oblasti bezbednosti dece i mladih u saobraćaju. Na osnovu pojedinačnih analiza za svaku školu o kritičnim tačkama i lokacijama i ukrštanjem podataka o saobraćajnim nezgodama MUP-a Republike Srbije sa Portala otvorenih podataka (www.data.gov.rs), koje su se desile u poslednjih pet godina sa saobraćajnom infrastrukturom i signalizacijom grada Bora, izrađen je digitalni model sigurnih staza i putanja kretanja učenika, saopšteno je danas.

Kako je objašnjeno, web sajt sigurnih staza ima za cilj da sa stručnog stanovišta rasvetli fenomen saobraćajne nezgode, i kroz edukativan karakter podigne svest o bezbednosti u saobraćaju, pružajući neophodne informacije i statističke pokazatelje kroz video materijale, uzroke i posledice saobraćajnih nezgoda.

U posebnom delu sajta nalaze se web i mobilna aplikacija (www.bor.sigurnestaze.com), koje omogućavaju pregled, unos i izmenu podataka u blizini osnovnih i srednjih škola od strane građana, čime se pruža mogućnost svim učesnicima u saobraćaju da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada Bora.

Projekat je realizovan uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Upustvo za korišćenje aplikacije možete pogledati na videu ispod teksta.

Realated Posts

Do 16. septembra izložba najboljih likovnih stvaralaca, osnovaca

Brate

Košarkaški vikend – Boranke pobedom zadržale 2. mesto

Brate

Najava: Ljubavna komedija za decu – Princeza fina Žozefina

Brate

Ostavi komentar