Vestice

Pomognite sami jačanje bezbednosti borske dece u saobraćaju

sigurne staze

U Boru je pokrenut prvi sajt posvećen bezbednosti dece u saobraćaju u Srbiji i nalazi se na web adresi sigurnestaze.com.

Prema rečima angažovanih na ovom projektu, izrada sajta predstavlja nastavak projekta GIS udruženja Srbije „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“, koji je podržan kroz Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Projekat sigurnih staza predstavlja pionirski projekat u Srbiji u oblasti bezbednosti dece i mladih u saobraćaju. Na osnovu pojedinačnih analiza za svaku školu o kritičnim tačkama i lokacijama i ukrštanjem podataka o saobraćajnim nezgodama MUP-a Republike Srbije sa Portala otvorenih podataka (www.data.gov.rs), koje su se desile u poslednjih pet godina sa saobraćajnom infrastrukturom i signalizacijom grada Bora, izrađen je digitalni model sigurnih staza i putanja kretanja učenika, saopšteno je danas.

Kako je objašnjeno, web sajt sigurnih staza ima za cilj da sa stručnog stanovišta rasvetli fenomen saobraćajne nezgode, i kroz edukativan karakter podigne svest o bezbednosti u saobraćaju, pružajući neophodne informacije i statističke pokazatelje kroz video materijale, uzroke i posledice saobraćajnih nezgoda.

U posebnom delu sajta nalaze se web i mobilna aplikacija (www.bor.sigurnestaze.com), koje omogućavaju pregled, unos i izmenu podataka u blizini osnovnih i srednjih škola od strane građana, čime se pruža mogućnost svim učesnicima u saobraćaju da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja bezbednosti u saobraćaju na teritoriji grada Bora.

Projekat je realizovan uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Upustvo za korišćenje aplikacije možete pogledati na videu ispod teksta.

Realated Posts

TRI RASPUSTA ZA ĐAKE, ukinut jesenji raspust

Brate

Zašto je važno da dete provodi što više vremena sa bakom i dekom

Brate

Predavanje za mlade Borane- Sigurne staze – sigurnost u saobraćaju

Brate

Ostavi komentar