Reportaža Vestice

Mladi novinari našeg sajta na Brave New Media Forumu

Piše: Maša Stojmenović, učenica OŠ „3. oktobar“ (Foto: Marija Erdelji)

Ako je neko od vas pročitao Matijin članak o kampu Mediamocracy u Prolom Banji, na kom smo bili on, Ana i ja, mogao je zaključiti da smo odatle poneli sjajne utiske i da smo, takođe, upoznali jako zanimljive ljude. Ovog puta smo Matija i ja imali prilike da provedemo dva dana na Forumu ,,Brave New Media“ i sretnemo se ponovo sa nekim ljudima sa kampa, ali i da steknemo nova iskustva u pogledu medijske pismenosti.

Klaus Dahman 
Brave New Media Forum
Klaus Dahman

Malo formalnosti (moram pre nego što počnem o tome kako je bilo, čisto informativno). ,,Brave New Media“ je stvoren u sklopu projekta koji Akademija Dojče Vele (Deutsche Welle – da, ista organizacija koja je učestvovala i u organizaciji kampa) sprovodi u Srbiji, a čiji je glavni organizator Klaus Daman (Dahmann).

Ovo je već treća (a mislim i poslednja) godina kako se forum organizuje u Beogradu i, po utiscima ljudi koji su prisustvovali sve tri godine, čini se da je sve bolji i bolji, i da sve više mladih (kojima je, između ostalog, sve ovo i namenjeno) zapravo učestvuje.

Uglavnom, kao što sam rekla, festival je trajao dva dana, 15. i 16. novembra, i održavao se u Dečjem kulturnom centru u Beogradu.

Pričalo se o raznim temama: prevashodno o učešću i načinima prikazivanja mladih u medijima i politici, o Jutjubu i jutjuberima, problemima mladih itd. Program je bio jako zanimljiv, i uživala sam u većini intervjua, panela i predstavljanja (one u kojima nisam uživala nisam razumela), čak sam imala i priliku da budem na sceni. Iskreno, da me je neko pitao, radije bih izabrala da ostanem u publici, s obzirom na to da je moja pojava na bini bila jako awkward i bespotrebna, jer ionako nisam ništa ni pričala. 

Brave New Media Forum
Saša (IST Media), Matija i Maša – polaznici IST Media školice

Šta mi se naročito svidelo?

To što su deca (dobro, ne baš deca, mladi od najmanje 17-18 godina, po mojoj proceni, ali opet, lepše zvuči deca) angažovana kao volonteri, ne samo da pomažu oko organizacije, već i da vode program, i na srpskom i na engleskom jeziku. Što se tiče predstavljanja, bilo ih je raznih, od TV emisija za decu i mlade ili internet portala za mlade, kao što je ovaj naš, do aplikacija kao što je KOMS-ova igra ,,Postani predsednik“.

Gosti panela su bili iz različitih zemalja Balkana, ali i šire. Čini mi se da je svima najzanimljiviji bio panel o vršnjačkom nasilju, oko koga se dosta razglabalo, što se možda organizatorima nije svidelo zbog kašnjenja u rasporedu, ali publici jeste. Iako nisam stigla da vidim poslednji panel, sigurna sam da je bio sjajan, jer su u njemu učestvovali jutjuberi, od kojih smo neke ranije, tokom radionica u Boru i kampa u Prolom Banji, već dobro upoznali.

Brave New Media Forum

Ne mogu a da ne spomenem svirku benda Electra Heart iz Kosovske Mitrovice, kojom se završio prvi dan foruma, i zato što sviraju muziku koju ja slušam, indi folk i slične stvari, tako da sam uživala (i pomalo đuskala, kad mi se već baterija kamere ispraznila) a mislim da su i drugi, i zato što su svi članovi benda mladi, a bend mešovit, i po polu i po nacionalnosti.

Pevačica i basistkinja su strava!

Electra Heart
Brave New Media Forum
Oduševili publiku: Electra Heart

Sve u svemu, mislim da su ovakve stvari jako korisne, i da šire svest o tome koliko u suštini mladi malo znače velikim medijima, a nadam se i da ću imati još prilika da prisustvujem ovakvim događajima.

BNMF: Šta medijski profesionalci mogu naučiti od mladih?

U okviru projekta Mladi mediji – mediji za mlade i sa mladima koji sprovodi DW Akademie sa omladinskim medijima u regionu, u Beogradu je održana konferencija DW Brave New Media Forum 2019 koja je okupila medijske profesionalce, youtubere i tinejdžere iz dvaneset zemalja.

Gepostet von Omladinski program BHRT am Donnerstag, 21. November 2019

Realated Posts

Premijera pozorišne predstave za decu „Bubica“ 15. novembra

root

Deca iz borskih sela pokazala svest o značaju očuvanja životne sredine

root

Krenulo sređivanje parkića u akciji GLASNO ZA PARKOVE

Ilija Đuričić

Ostavi komentar