Ovo je cool

Naš mladi novinar Matija Rakić bio polaznik u PETNICI. Evo njegovih utisaka

photo: Facebook Petnica

PETNICA – Tri grupe osmaka iz cele Srbije primljene su na Petničin LNŠ program, gde deca imaju mogućnost da vide sve lepote nauke, i da se opredele za ono što ih najviše zanima.

Ovo je važno kako bi mogli lakše da upišu srednje škole po interesovanjima, i da kasnije opet dođu na seminare koji ih zanimaju, zato što su srednjoškolski seminari usredsređeni samo na jednu oblast: fizika, hemija, matematika, biologija, istorija, geografija, geologija, arheologija,  psihologija, PFE (primenjena fizika i elektronika), računarstvo, biomedicina, lingvistika, astronomija, antropologija, ili dizajn. Iz svake ove oblasti postoji srednjoškolski seminar.     

PFE Arduino photoresistor  photo: Matija Rakić
Idealni uslovi za mlade naučnike: PFE Arduino photoresistor photo: Matija Rakić

Na LNŠ-u skoro svakog dana osmaci su imali po dva predavanja iz različitih oblasti, a onih dana kada nisu održana predavanja ili su imali praktičan rad u dobro opremljenim laboratorijama Naučno Istraživačke stanice Petnice ili rad na terenu, imali su brojne aktivnosti. Recimo, u blizini stanice nalazi se „Petnička pećina“ za koju je bio izdvojen jedan dan gde su se osmaci nasumično podelili u grupe geologa, geografa, biologa, arheologa i dokumentarista i istraživali unutrašnjost pećine.

Petnica praktikuje predavanja od 2 sata, koja obično predaju profesori sa fakulteta, bivši polaznici, saradnici ili rukovodioci Petnice.

Biologija u laboratoriji (micelija pod mikroskopom) photo: Matija Rakić

Zbog celodnevnog rada, polaznici su imali malo sna, s obzirom da su imali da rade na seminarskim radovima, što im je oduzimalo slobodno vreme, ali se niko nije bunio zato što je zanimljivo prvi put raditi naučno istraživački rad i napraviti prezentaciju o temi koja nas zanima.

Večernji sastanci su služili za objektivni pogled na tadašnji dan, gde su polaznici izlagali pohvale ili konstruktivne kritike za određena predavanja ili rad na terenu i u laboratorijama, što je rukovodiocu i timu saradnika (koji su bili prisutni na sastancima) veoma značilo da bi znali šta da poprave, a šta da ostave kod predavanja ili organizacije.

U sastavu programa postoje i višeboji, gde se  osmaci opredeljuju za jednu od pet oblasti koje su ponuđene i idu na predavanja koja žele, u zavisnosti od broja opredeljenih. Na primer, ako imamo oblast biologije i psihologije, i za oblast biologije se opredele 17 polaznika, a za oblast psihologije 13, potrebno je da se jave dva dobrovoljaca  i da predju sa biologije na psihologiju, kao i  „I can do science“ gde polaznici takodje biraju oblast, ali ovoga puta jednu od 16.

I can do scinece
„I can do scinece“ Geologija (Hidrohemija) Photo: Matija Rakić

Smeštaj na Petnici je na visokom nivou, što omogućava udoban boravak polaznika LNŠ-a kao i održavanje seminara.

Svako ko je bio barem jedne godine u Petnici stekao je divno iskustvo za ceo život, kao i saznanja iz različitih oblasti i shvatio da svako treba da se bavi onim što voli.

                Kako se prijaviti za LNŠ?

Ako ste trenutno  VII razred i pokazujete izrazito visoku sklonost i zainteresovanost za nauku i istraživački rad, samostalnost i samoinicijativnost u radu, prijavite se za LNŠ IS Petnice, na konkurs koji se objavljuje na sajtu Petnice uglavnom u prolećnom periodu na sajtu petnica.rs. Takođe, raspitajte se u školi za preporuku  nastavnika  ili pedagoga.

Realated Posts

Kako je učenica DOBILA PETICU iz istorije iako je PREDALA PRAZAN PAPIR

Brate

AVANTURE SA MATORCIMA po nacionalnim parkovima. Prvo srpske tvrđave, pa tek onda Dubrovnik

Brate

Deca iz borskih sela pokazala svest o značaju očuvanja životne sredine

Brate

Ostavi komentar