Ovo je cool

Naš mladi novinar Matija Rakić bio polaznik u PETNICI. Evo njegovih utisaka

photo: Facebook Petnica

PETNICA – Tri grupe osmaka iz cele Srbije primljene su na Petničin LNŠ program, gde deca imaju mogućnost da vide sve lepote nauke, i da se opredele za ono što ih najviše zanima.

Ovo je važno kako bi mogli lakše da upišu srednje škole po interesovanjima, i da kasnije opet dođu na seminare koji ih zanimaju, zato što su srednjoškolski seminari usredsređeni samo na jednu oblast: fizika, hemija, matematika, biologija, istorija, geografija, geologija, arheologija,  psihologija, PFE (primenjena fizika i elektronika), računarstvo, biomedicina, lingvistika, astronomija, antropologija, ili dizajn. Iz svake ove oblasti postoji srednjoškolski seminar.     

PFE Arduino photoresistor  photo: Matija Rakić
Idealni uslovi za mlade naučnike: PFE Arduino photoresistor photo: Matija Rakić

Na LNŠ-u skoro svakog dana osmaci su imali po dva predavanja iz različitih oblasti, a onih dana kada nisu održana predavanja ili su imali praktičan rad u dobro opremljenim laboratorijama Naučno Istraživačke stanice Petnice ili rad na terenu, imali su brojne aktivnosti. Recimo, u blizini stanice nalazi se „Petnička pećina“ za koju je bio izdvojen jedan dan gde su se osmaci nasumično podelili u grupe geologa, geografa, biologa, arheologa i dokumentarista i istraživali unutrašnjost pećine.

Petnica praktikuje predavanja od 2 sata, koja obično predaju profesori sa fakulteta, bivši polaznici, saradnici ili rukovodioci Petnice.

Biologija u laboratoriji (micelija pod mikroskopom) photo: Matija Rakić

Zbog celodnevnog rada, polaznici su imali malo sna, s obzirom da su imali da rade na seminarskim radovima, što im je oduzimalo slobodno vreme, ali se niko nije bunio zato što je zanimljivo prvi put raditi naučno istraživački rad i napraviti prezentaciju o temi koja nas zanima.

Večernji sastanci su služili za objektivni pogled na tadašnji dan, gde su polaznici izlagali pohvale ili konstruktivne kritike za određena predavanja ili rad na terenu i u laboratorijama, što je rukovodiocu i timu saradnika (koji su bili prisutni na sastancima) veoma značilo da bi znali šta da poprave, a šta da ostave kod predavanja ili organizacije.

U sastavu programa postoje i višeboji, gde se  osmaci opredeljuju za jednu od pet oblasti koje su ponuđene i idu na predavanja koja žele, u zavisnosti od broja opredeljenih. Na primer, ako imamo oblast biologije i psihologije, i za oblast biologije se opredele 17 polaznika, a za oblast psihologije 13, potrebno je da se jave dva dobrovoljaca  i da predju sa biologije na psihologiju, kao i  „I can do science“ gde polaznici takodje biraju oblast, ali ovoga puta jednu od 16.

I can do scinece
„I can do scinece“ Geologija (Hidrohemija) Photo: Matija Rakić

Smeštaj na Petnici je na visokom nivou, što omogućava udoban boravak polaznika LNŠ-a kao i održavanje seminara.

Svako ko je bio barem jedne godine u Petnici stekao je divno iskustvo za ceo život, kao i saznanja iz različitih oblasti i shvatio da svako treba da se bavi onim što voli.

                Kako se prijaviti za LNŠ?

Ako ste trenutno  VII razred i pokazujete izrazito visoku sklonost i zainteresovanost za nauku i istraživački rad, samostalnost i samoinicijativnost u radu, prijavite se za LNŠ IS Petnice, na konkurs koji se objavljuje na sajtu Petnice uglavnom u prolećnom periodu na sajtu petnica.rs. Takođe, raspitajte se u školi za preporuku  nastavnika  ili pedagoga.

Realated Posts

Premijera pozorišne predstave za decu „Bubica“ 15. novembra

Brate

Na Egzitu, sa matorcima

Brate

Ovo ne smeš da propustiš! Novi spot u jutjuberskoj kampanji za medijsku etiku

Brate

Ostavi komentar