Fresh iz školeIntervju

Intervju sa pedagogom Markom Jovanovićem – O nasilju u školama

Intervju na temu Stop nasilju, u okviru programa IST Media školice vodila je polaznica Nikolina Janković, iz škole „Sveti Sava“ u Boru.

O ovoj važnoj i uvek aktuelnoj temi, razgovarala je sa Markom Jovanovićem, pedagogom osnovne škole „Sveti Sava“.

Nasilje u školi je sve češća pojava. Koja se vrsta nasilja najčešće javlja među decom i zašto?

U našoj školi nije izražena nijedna vrsta nasilja, ali je uglavnom kao i u svim školama zastupljen blaži oblik fizičkog i psihičkog maltretiranja, kao što je gurkanje i zadirkivanje među decom. To je uglavnom posledica različitog fizičkog izgleda ili socijalnog statusa.

Koji je najopasniji vid nasilja?

Po meni su sve vrste nasilja počevši od socijalnog, preko fizičkog,  pa sve do seksualnog, veoma opasne. Trenutno, vrsta  nasilja o kojoj se najviše priča jeste digitalno nasilje. Ovo je najzastupljeniji vid nasilja, a jedan je i od najopasnijih, jer je nasilnik uglavnom nepoznata odrasla osoba, a žrtve nasilja su deca.

U kom se školskom uzrastu najčešće javlja nasilje?

Nasilje među decom najčešće se javlja u starijim razredima, kada deca ulaze u pubertet. Ovo se dešava zbog  promene psihološkog i fizičkog stanja deteta u tom uzrastu.

Koje su posledice sve češćeg nasilja među decom?

Posledice mogu biti kobne po decu i njihove roditellje. Mnoge veoma mlade žrtve nasilja imaju doživotne traume koje sprečavaju normalan psihološki razvoj, a po meni najveća posledica jeste izvršavanje samoubistva.

Šta bi to trebalo da ohrabri decu da prijave nasilje?

Deca pre svega ne trebaju da se boje nasilja. Prvi korak u rešavanju problema jeste da se on otkrije. Sve žrtve nasilja moraju da znaju da od trenutka kada prijave nasilje oni su zaštićeni od samog nasilnika.

Kako bi ostala deca trebalo da se ophode prema žrtvama nasilja?

Zbog sve češćeg nasilja među decom svaka škola bi trebala da osnuje svoj vršnjački tim u kom bi deca mogla da pomognu svojim vršnjacima koji su pretrpeli bilo kakav oblik nasilja.

Šta biste Vi poručili svim žrtvama nasilja?

Za svaki problem postoji rešenje. Sva deca imaju pravo na srećno i normalno detinjstvo. Vrlo je važno da svaka žrtva nasilja zna da to nije njena krivica. Zato nijedno dete ne bi trebalo da se plaši da razgovara o tome. Isto tako poručujem i svim roditeljima: razgovarajte sa svojom decom, sprečite da se nasilje širi dalje!

Realated Posts

Nataša Dragomirović – devojka koja cilja daleko

Ilija Đuričić

Tamara Stojanovska – naukom protiv stereotipa i predrasuda

Ilija Đuričić

(VIDEO) Neko ko će pomeriti granice nauke – Jana Mašić, budući naučni velikan naše zemlje

Ilija Đuričić

Ostavi komentar