Vestice

Zabrinjavajući podaci o BEZBEDNOSTI DECE U BORU. Policiji se sugeriše da prati Fejsbuk profile nasilnika

Oko 10 procenata borskih osnovaca i srednjoškolaca se izjasnilo da se fizičko nasilje dešava više puta dnevno, od čega čak 41 procenat kaže da možda jednom mesečno nasilju i prisustvuje.

Ovo je deo rezultata istraživanja koje su od oktobra prošle godine do maja 2019. godine sa oko 800 učenika sproveli Dobrovoljno društvo za prevenciju i pomoć u vanrednim situacijama „12 april“ i Međunarodna bezbednosna asocijacija Srbija kroz program “Bezbednost mladih Bora – znanjem do bezbednosti 2018-2019” i uz podršku gradske uprave Bora.

Prema rezultatima ankete, čak 24 procenta učenika se ne oseća bezbedno u školi, dok se bezbednim oseća njih 75 procenta. Blizu 30 procenata se izjasnilo da koristi alkohol, oko 15 procenata konzumira cigarete, a 7,5 procenta je do sada konzumiralo marihuanu.

Istraživanja pokazuju i da čak 14 procenata zna ko su dileri narkotika ali 34 procenta ih ne bi prijavili policiji iz straha za svoju bezbednost. To bi učinili njih 26 odsto.

Izveštaj ankete o bezbednosti na internetu pokazuje da uznemiravanje, maltretiranje i insistiranje na prijateljstvu doživljava često čak 16 procenata a 34 procenata retko dospeva u takvu neprijatnu situaciju. Ohrabruje da bi 81 procenat učenika prijavio uznemiravanje dok 18 procenta ne bi.

Kako bi se preventivno delovalo protiv nasilja u školama date su određene preporuke, pa se od Školske uprave grada Bora predlaže osnaživanje rada pedagoga, psihologa i nastavnika sa decom, podsticanje učenika da prijavljuju nasilje razrednim starešinama i drugim nastavnicima u koje učenici imaju poverenja, ali i da se poveća saradnja sa Policijskom upravom grada Bora, Centrom za socijalni rad i odeljenja za mlade opštinske uprave grada Bora.

Preporuka policiji je da poveća broj školskih policajaca, da prati FB profile lica i učenika koji vrše nasilje po prijavi roditelja, psihologa ili nastavnika, ali i da sprovedu kampanje na približavanju policije i učenika

Centru za Socijalni rad se preporučuje da pojača rad socijalnih radnika čija je oblast delovanja vršnjačko nasilje.

Realated Posts

[VIDEO] O zelenim oazama u okolini Bora izveštava Pavle Milojević iz osnovne škole „Dušan Radović“

Brate

TRI RASPUSTA ZA ĐAKE, ukinut jesenji raspust

Brate

Najmlađi članovi folklornog ansambla iz Bora 10. decembra u Muzičkoj školi

Brate

Ostavi komentar