Vestice

GIS locirao SIGURNE STAZE ZA UČENIKE. Pogledajte foto analize

BORSKO JEZERO, (IST Media, foto:pixabay) Udruženje za promovisanje Geografskog informacionog sistema (GIS), predstavilo je na završnoj konferenciji rezultate projekta “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“ i istraživanja koja će pomoći da dece bezbednije, (što se saobraćaja tiče) stignu do škole.

Prezentovanju rezultata projekta prisustvovale su sve zainteresovane strane, policija, direktori osnovnih i srednjih škola kao i predškolskih ustanova, zatim nevladine organizacije čija su ciljna grupa deca i mediji. Predstavljene su analize koje se tiču bezbednosti dece u saobraćaju, i to pojedinačno za svaku osnovnu i srednju školu u Boru, kao i za predškolsku ustanovu “Bambi”.

Diplomirani inženjer saobraćaja Igor Velić izneo je predlog mera i hitnih intervencija koje bi trebalo preduzeti koje se tiču bezbednosti na teritoriji grada Bora.

Na sajtu Sigurnih staza grada Bora prikazana je saobraćajna signalizacija i saobraćajne nezgode koje su se desile u poslednjih pet godina, a ukrštanjem ovih podataka sa infrastrastrukturom i saobraćajnom signalizacijom grada dobijen je digitalni model sigurnih staza i putanja kretanja učenika.

„Ovo je samo predlog mera, a od predstavnika gradske uprave se očekuje da prihvate ovu studiju koja je detaljno urađena i da preduzmu odgovarajuće korake“, rekao je Velić.

Ciljevi projekta podrazumevaju povećanje kapaciteta grada Bora za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju, unapređenje sistema lokalne samouprave za prostorno i urbanističko planiranje, povećanje bezbednosti dece u blizini osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Bora, kvalitetnije i transparentnije pružanje javnih usluga građanima, uspostavljanje registra saobraćajne signalizacije u blizini školskih ustanova, kao i trajno praćenje promena saobraćajne infrastrukture i evidentiranje saobraćajnih nezgoda, uz modifikaciju postojećih sigurnih staza za kretanje učenika.

Na linku OVDE možete preuzeti dokument sigurnih i potencijalno opasnih staza za učenike i predškolce, a na sledećim linkovima nalaze se opisni podaci za većinu školskih i jedne predškolske ustanove:

1. Osnovna škola 3. oktobar
2. Osnovna škola Dušan Radović
3. Osnovne škole Branko Radičević i Sveti Sava
4. Osnovna škola Vuk Karadžić
5. Osnovna škola Stanoje Miljković, Brestovac
6. Osnovna škola Đura Jakšić, Krivelj
7. Osnovna škola Petar Radovanović, Zlot
8. Obdanište Boško Buha
9. Ekonomsko-trgovinska škola
10.Mašinsko-elektrotehnička škola

Sigurne staze i putanje možete skinuti na linku OVDE

Projekat GIS Udruženja Srbije podržan je u okviru projekta “Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu „Sigurne staze sigurno detinjstvo“ koje je sufinansirala Gradska uprava Grada Bora u 2019. godini, ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Realated Posts

Najbolji učenici borskih škola na bilbordima u gradu

Brate

Zabrinjavajući podaci o BEZBEDNOSTI DECE U BORU. Policiji se sugeriše da prati Fejsbuk profile nasilnika

Brate

Učenici – naučnici na 7. timočkom naučnom tornadu

Brate

Ostavi komentar