Reportaža

Đačka glasila nekada i sad: Povodom POLA VEKA od pokretanja školskog lista „JASMIN“

Tekst i foto: Ana Golubović, OŠ „Stanoje Miljković“, Brestovac

Gde su vaši roditelji, stariji rođaci i njihovi prijatelji „postovali“ svoje pesmice, crteže i priče? Kako su, bez profila i interneta, „šerovali“ svoje fotke sa ekskurzija, književnih večeri, koncerata, priredbi (i, verovali ili ne, radnih akcija)? Gde su mogli da se žale što im nedostaju moderna učila, da „ogovaraju“ one „vandale“ što šaraju i lome klupe, beže iz škole, ili da se hvale uspesima i nagradama?

Pa, ako su bili borski đaci u periodu od 1969. do 1991. godine, onda u listu „Jasmin“, koji je pre tačno pola veka pokrenut u osnovnoj školi ,,Stanoje Miljković“ u Brestovcu.

Prvi broj izašao je u decembru 1969. Tokom 1970. list je izlazio na po tri meseca, a kasnije svakog meseca, osim tokom letnjeg raspusta. ,,Jasmin“ je, međutim, ubrzo postao list svih osnovnih škola u Boru i okolini. Njegov naziv se povezuje sa drvetom koje je u to vreme raslo ispred škole. Autor prepoznatljivog zaglavlja ovog lista bio  je Miodrag Petrović, nastavnik likovnog.

Od desetog broja ,,Jasmin“ dobija ustaljeni izgled (format, broj strana…). Za svaki broj koristila se po jedna dominantna boja. Tekstove su pisali učenici (sedmi i osmi razred) uz sugestije nastavnika.  U listu su se objavljivali prilozi vezani za školske, gradske, nacionalne jubileje, pesme i priče, kao i likovni radovi učenika.  Od 1971. u listu se mogu naći prave vesti, izveštaji, intervjui i reportaže, ali i ukrštenice, vicevi i šale.

Sedište ovog lista je iz škole ,,Stanoje Miljković“ prebačeno u sadašnju osnovnu školu ,,Sveti Sava“ (tada Četvrta osnovna škola), pa u Dom pionira, a zatim je vraćeno u školu ,,Sveti Sava“ (tada OŠ ,,29. novembar“).

Učenici su pisali i o školskim problemima i problemima dece i mladih, koliko i o uspesima škola, đaka i nastavnika.

U broju 40 (koji je izašao u  aprilu 1975) učenici su, na primer, kritikovali dodelu Vukovih diploma na kraju osmog razreda. Na te kritike nikada nisu dobili odgovor.

U periodu nakon Titove smrti, manje se piše o društvu, domovini, Narodnooslobodilačkoj borbi, pionirskim organizacijama, a u ,,Jasmin“ polako, sve više, ulazi savremena popularna kultura (objavljuju se muzičke top liste, kritike filmova, vesti o koncertima popularnih muzičara i bendova…) Sekcija engleskog jezika uključuje se u rad 1987. i tada u list ulaze i tekstovi popularnih stranih pesama. Povodom 15  godina postojanja „Jasmina“ organizovana je izložba, a povodom 18 godina i poseta pisaca.

Sajt na kojem čitate ovaj tekst otvoren  je  50 godina kasnije sa ciljem da se tradicija ,,Jasmina“ nastavi na moderan način.

Dakle, „Mladi, dekorišite svet“, što reče prvi urednik i „kum“ „Jasmina, Slobodan Rakić.

 

 

 

Realated Posts

Ovo su učenici i studenti iz Srbije koji osvajaju svet

Brate

Na Egzitu, sa matorcima

Brate

Mladi novinari našeg sajta na Brave New Media Forumu

Brate

Ostavi komentar