Vestice

Učenici – naučnici na 7. timočkom naučnom tornadu

foto: D. Novaković

Sedmi Festival “Timočki naučni tornado” održan je u osnovnoj školi 3. oktobar uz učešće rekordnih 650 učesnika, među kojima je najviše bilo učenika osnovnih škola.

Ovogodišnji slogan Festivala, čiji su organizatori “Društvo mladih istraživača Bor” (DMI), Tehnički fakultet u Boru i osnovna škola “3. oktobar”, glasio je “Naučni bum udara u um” i na njemu su predstavljeni zanimljivi ogledi i eksperimetni 35 institucija.

Eh, da je više ovakvih manifestacija

Učenici osnovnih škola su svojim vršnajcima priredili niz zanimljivih eksperimenata kako bi im odali tajne nauke upotrebljive u svakodnevnom životu. Policijska uprava Bor je prikazala detalje obavljanja forenzike, a vatrogasci improvizovali gašenje požara.

Festival, međutim, nije namenjen samo deci kako bi im se nauka približila na interesantan način, već se u okviru njega održavaju i prezentacije za nastavnike radi stručnog usavršavanja.

Predsednik DMI Nataša Ranđelović, kaže da su ciljevi ove manifestacije motivacija dece da se kroz zanimljiv način bave naukom i kako bi se probudili radoznalost, kreativnost, interesovanje i veštine rada u timu.

Ekološka olovka koju koristiš, potrošiš pa posadiš

Na nekoliko štandova održani su kvizovi na kojima su deca odgovarala o tome šta su naučila iz prezentacija, a obezbeđene su i nagrade učesnicima pet najboljih ogleda. Jedan od sponzora festivala – kompanija Rakita, znajnje dece je nagrađivala stotinama pernica sa olovkom, koja se, nakon upotrebe, može posaditi, nakon čega će iz zemlje iznići biljka.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, smatra da će ova manifestacija sasvim sigurno prerasti u republičku, jer je borska sredina, kako je rekao, visoko intelektualna, a mladi vole nauku, ali i da se druže.

Festival ove godine finansiraju lokalna samouprava u Boru i kompanija Rakita, koja je na svom štandu organizovala prikaz magmatskih stena , fosila sa prostora Čukaru Peki, prikaz evolucije živog sveta kroz vreme.

“Uzevši u obzir regionalni značaj ovog tradicionalnog festivala i želju organizatora da mladima na izuzetno kreativan i zanimljiv način približi nauku, Rakita je, kao društveno odgovorna kompanija, odlučila da ponovo podrži ovu “tornado” i finansijski, ali i svojim učešćem. Drago nam je da se na ovom Festivalu iz godine u godinu povećava broj i institucija i učesnika, što samo po sebi pokazuje da su mladi zainteresovani za šire obrazovanje”, rekao je menadžer komunikacije u kompaniji Rakita Darko Stojadinović.

Ovaj Festival odavno nije lokalnog karaktera, jer se “karavan nauke” organizuje i u Zaječaru, Negotinu i Knjaževcu.

Realated Posts

Repertoar bioskopa Zvezda od 14. do 20. novembra

Brate

Od danas NASTAVA NA DALJINU i na kanalu RTS 2

Brate

[VIDEO] Moj grad i održivi razvoj. O prednosti solarne energije i još nečemu u prilogu Andrije i Nemanje

Brate

Ostavi komentar