Vestice

Mladi borski novinari-osnovci POSETILI RTS i BRAVE NEW MEDIA FORUM

foto: istmedia

Dvadeset učenika borskih osnovnih škola, polaznici IST media školice, prisustvovali su krajem oktobra Brave New Media Forumu u pozorištu „Duško Radović“, konferenciji posvećenoj mladima i njihovom shvatanju i konzumiranju medija, koju organizaciju Dojče vele Akademija, Misije OEBS i nemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Konferenciji „Brave new media“ prisustvovalo je 300 učesnika iz 12 zemalja (Srbija i zemlje Zapadnog Balkana, Nemačka, Holandija, Gruzija i Moldavija), koji su tokom dva dana realizacije Foruma imali priliku da razgovaraju o tradicionalnim i neformalnim novim medijima, o pristupu istih ka mladima, kao i o pojavi fakenews-a i mnogim drugim medijskim temama koje su važne mladima.

Zanimljiva predavanja na Brave New Media Forumu privukla veliki broj medijskih stručnjaka, urednika, novinara i mlade željnih znanja

Konferenciju je otvorio Klaus Dahmann, ističući da se DW Akademija bavi projektima medijskog razvoja te da pruža podršku medijima kako bi inovirali i prilagodili sadržaje za mlade, ali i pružili podršku i osnažili mlade da budu subjekti, a ne samo objekti izveštavanja.

Borski osnovci su prethodno posetili javni servis, Radio-televiziju Srbije, i prvi put se susreli sa radom u velikoj TV redakciji.

Prisustvovali su realizaciji informativne emisije Vesti, pratili uživo uključenje iz studija, a urednici više redakcija su im detaljno objasnili načni funkcionisanje jednog ovako složenog sistema.

A kakvi su utisci mladih borskih novinarskih nada?

Matija Rakić, učenik sedmog razreda OŠ „Duško Radović“, kaže da su utisci „jako pozitivni“.

„Obilazak ustanove RTS je bio jako zanimljiv, a novinari koji tamo rade su nam lepo objasnili njihov težak i naporan rad, kao i probleme sa kojima se susreću. Posle napornog obilaska zgrade, ručak na zadnjem spratu je bio zadovoljavajuć, jeftin i veoma ukusan“, nije propustio da pohvali kuhinju RTS-a.

Matija nije krio zadovoljstvo organizacijom i sadržajem Brave new media foruma.

„Forum je bio perfektno organizovan, i videlo se da su to pripremali iskusni ljudi. Skala o korišćenju tehnologije različitih uzrasta je bila najzanimljivija, kao i razgovor o tome između novinara i blogera sa raznih delova Balkana“, kaže Matija i u šali dodaje da ekskurzija ne samo da je bila zanimljiva, nego je još i dala izostanak iz škole.

Ana Golubović, učenice OŠ „Stanoje Miljković u Brestovcu, istakla je da je prilikom  posete RTS-u saznala mnogo bitnih podataka o pisanju i objavi vesti i radu u redakciji.

„Forum je bio interesantan i drago mi je što sam pisustvovala tome. Nadam se da su i svi ostali uživali koliko i ja“, kaže Ana.

IST Media školica će biti nastavljena tokom novembra dvodnevnom radionicom u organizaciji Deutsche Welle Akademije.

Na njoj će borski osnovci saznati više o izradi medijskih video sadržaja.

 

Realated Posts

[VIDEO] Moj grad i održivi razvoj iz ugla Lare Trailović i Minje Stojadinović

Brate

Od danas NASTAVA NA DALJINU i na kanalu RTS 2

Brate

Zbog korona virusa odlažu se ekskurzije u inostranstvo

Brate

Ostavi komentar