Vestice

Mladi borski novinari-osnovci POSETILI RTS i BRAVE NEW MEDIA FORUM

foto: istmedia

Dvadeset učenika borskih osnovnih škola, polaznici IST media školice, prisustvovali su krajem oktobra Brave New Media Forumu u pozorištu „Duško Radović“, konferenciji posvećenoj mladima i njihovom shvatanju i konzumiranju medija, koju organizaciju Dojče vele Akademija, Misije OEBS i nemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Konferenciji „Brave new media“ prisustvovalo je 300 učesnika iz 12 zemalja (Srbija i zemlje Zapadnog Balkana, Nemačka, Holandija, Gruzija i Moldavija), koji su tokom dva dana realizacije Foruma imali priliku da razgovaraju o tradicionalnim i neformalnim novim medijima, o pristupu istih ka mladima, kao i o pojavi fakenews-a i mnogim drugim medijskim temama koje su važne mladima.

Zanimljiva predavanja na Brave New Media Forumu privukla veliki broj medijskih stručnjaka, urednika, novinara i mlade željnih znanja

Konferenciju je otvorio Klaus Dahmann, ističući da se DW Akademija bavi projektima medijskog razvoja te da pruža podršku medijima kako bi inovirali i prilagodili sadržaje za mlade, ali i pružili podršku i osnažili mlade da budu subjekti, a ne samo objekti izveštavanja.

Borski osnovci su prethodno posetili javni servis, Radio-televiziju Srbije, i prvi put se susreli sa radom u velikoj TV redakciji.

Prisustvovali su realizaciji informativne emisije Vesti, pratili uživo uključenje iz studija, a urednici više redakcija su im detaljno objasnili načni funkcionisanje jednog ovako složenog sistema.

A kakvi su utisci mladih borskih novinarskih nada?

Matija Rakić, učenik sedmog razreda OŠ „Duško Radović“, kaže da su utisci „jako pozitivni“.

„Obilazak ustanove RTS je bio jako zanimljiv, a novinari koji tamo rade su nam lepo objasnili njihov težak i naporan rad, kao i probleme sa kojima se susreću. Posle napornog obilaska zgrade, ručak na zadnjem spratu je bio zadovoljavajuć, jeftin i veoma ukusan“, nije propustio da pohvali kuhinju RTS-a.

Matija nije krio zadovoljstvo organizacijom i sadržajem Brave new media foruma.

„Forum je bio perfektno organizovan, i videlo se da su to pripremali iskusni ljudi. Skala o korišćenju tehnologije različitih uzrasta je bila najzanimljivija, kao i razgovor o tome između novinara i blogera sa raznih delova Balkana“, kaže Matija i u šali dodaje da ekskurzija ne samo da je bila zanimljiva, nego je još i dala izostanak iz škole.

Ana Golubović, učenice OŠ „Stanoje Miljković u Brestovcu, istakla je da je prilikom  posete RTS-u saznala mnogo bitnih podataka o pisanju i objavi vesti i radu u redakciji.

„Forum je bio interesantan i drago mi je što sam pisustvovala tome. Nadam se da su i svi ostali uživali koliko i ja“, kaže Ana.

IST Media školica će biti nastavljena tokom novembra dvodnevnom radionicom u organizaciji Deutsche Welle Akademije.

Na njoj će borski osnovci saznati više o izradi medijskih video sadržaja.

 

Realated Posts

Premijera TANG SOO DO iz Bora na 32. fudokan karate prvenstvu Srbije

Brate

PAŽLJIVKO ZA PREDŠKOLCE BORU

Brate

Borski projekat „SIGURNE STAZE“ na Međunarodnoj konferenciji bezbednosti saobraćaja

Brate

Ostavi komentar